evenementen

Black Lives Matter NL Manifest

Politiegeweld is geen licence to kill!

Black Lives Matter NL houdt al weken de pleinen van Nederland bezet, en toch blijft de politiek onze boodschap negeren. Door het overhaast behandelen van een wet die leidt tot ruimere bevoegdheden (schieten, pepperspray, taser) voor de politie zal het geweld tegen burgers alleen maar toenemen. Het kabinet en de politiek spugen opnieuw op gemeenschappen van kleur in Nederland gezien zij vaker slachtoffer zijn van politiegeweld.

Op zaterdag 20 juni maken we samen een vuist op het Malieveld

Event demo: https://www.facebook.com/events/274787527202704

Wij eisen:

  1. Breng alle agenten die betrokken waren bij de dood van mensen voor de rechter!

    Verplicht het Openbaar Ministerie om alle zaken waarbij iemand overlijdt onder de verantwoordelijkheid van de politie voor de onafhankelijke rechter te brengen.

  2. Wijs de levensgevaarlijke nieuwe ambtsinstructie af!
    Stop de invoering van de taser, verbied de nekklem, sta agenten niet toe om te schieten ter aanhouding. Politiegeweld moet begrensd worden, niet nóg vrijer gemaakt worden!

  3. Stop geïnstitutionaliseerd racisme in Nederland.
    Verbied het gebruik van risicoprofielen bij de politie, Koninklijke Marechaussee, de belastingdienst en alle andere overheidsinstanties. Deze profielen leiden tot etnisch profileren en zijn in strijd met Artikel 1 van de Grondwet.

Wij eisen van de politie en de Minister van Justitie en Veiligheid dat zij optreden tegen buitenproportioneel politiegeweld.

Met deze drie eisen vragen wij aandacht voor alle mensen en in het bijzonder voor alle mensen van kleur die niet alleen vaker te maken krijgen met politiegeweld maar ook vaker overlijden na politiegeweld. Wees erbij, spreek je uit, samen zeggen wij BLACK LIVES MATTER!

ACHTERGRONDINFORMATIE

Al sinds 2016 wordt er gewerkt aan een nieuwe wet over geweldsgebruik door agenten. Temidden van de demonstraties tegen politiegeweld en etnisch profileren is de behandeling van de wet als spoedeisend aangemerkt, waardoor het versneld werd behandeld. Controle Alt Delete schreef hier een blog over. Een van de kritieken is dat de onderbouwing van de wetswijzigingen niet klopt. Verder hebben Controle Alt Delete, Amnesty Nederland en de Orde van Advocaten zorgen geuit over de ruimere bevoegdheden voor agenten om geweld te gebruiken en een apart artikel geschreven over rubberkogels. Lilith Magazine heeft dit alles als eerste medium landelijk nieuws gemaakt en daarnaast ook een call-to -action mogelijkheid geboden door een mail op te stellen voor leden van de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) in de Eerste Kamer. Dit is de commissie die verantwoordelijk is voor het schriftelijk voorbereiden van het debat over de wetswijziging. Eerste Kamerleden hebben massaal e-mails ontvangen van bezorgde burgers. Er zijn inmiddels door zes verschillende partijen aanvullende schriftelijke vragen gesteld.

1. Breng alle agenten die betrokken waren bij de dood van mensen voor de rechter!

Vanaf 1 januari 2016 tot en met 15 juni 2020 zijn er 41 mensen overleden onder verantwoordelijkheid van de politie. Het Openbaar Ministerie heeft in geen van deze gevallen de betrokken agenten voor de rechter gebracht. Dat betekent dat er geen onafhankelijk toezicht is op het handelen van politieagenten. Het Openbaar Ministerie is geen onafhankelijke instantie omdat het valt onder dezelfde Minister als de politie. De Minister moet nieuw beleid maken waarin staat dat alle zaken waarbij mensen overlijden voor de rechter gebracht worden, zodat er een publieke en onafhankelijke toetsing van het geweld kan plaatsvinden.

2. Wijs de levensgevaarlijke nieuwe ambtsinstructie af!

Stop de invoering van de taser, verbied de nekklem, sta agenten niet toe om te schieten ter aanhouding. Politiegeweld moet begrensd worden, niet nóg vrijer gemaakt worden! De bevoegdheden van de politie zijn geregeld in de ambtsinstructie. Lees hier een diepgravend en overzichtelijk artikel van Lilith Magazine over de verruiming van de bevoegdheden om te schieten, te taseren en pepperspray te gebruiken: politie mag binnen nieuwe ambtsinstructie mogelijk meer geweld gebruiken.Ook rubberkogels worden geregeld in de nieuwe ambtsinstructie. Straks mag de politie rubberkogels gebruiken tegen mensen die de openbare orde verstoren (denk aan demonstranten) en tegen mensen die een “onmiddellijke bedreiging vormen voor de veiligheid van [..] zaken” (denk aan bushokjes). Rubber kogels ook gevaar in Nederland. De nieuwe ambtsinstructie die nu bij de Raad van State ligt geeft de politie fors ruimere bevoegdheden om geweld te gebruiken. Dat blijkt uit de kritische noten die Controle Alt Delete, Amnesty Nederland en de Orde van Advocaten plaatsten naar aanleiding van het wetsvoorstel politiegeweld. Deze zienswijze werd al in de zomer van 2018 ingediend tijdens een consultatieronde en zijn hier terug te lezen.

3. Stop geïnstitutionaliseerd racisme in Nederland.

Verbied het gebruik van risicoprofielen. De politie heeft risicoprofielen al verboden in haar beleid, maar werkt er in de praktijk nog steeds mee. De Koninklijke Marechaussee werkt met risicoprofielen en is zo overtuigd van hun gelijk dat ze het zelfs op een rechtszaak laten aankomen. De Belastingdienst heeft jarenlang met zwarte lijsten en risicoprofielen gewerkt, met als gevolg dat daar nu ook rechtszaak over gevoerd wordt. Volgens de Minister-President van Nederland is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag en niet voor het gedrag van de groep waar je toe behoort (of waar anderen je toe rekenen). Wij eisen van onze premier dat het niet alleen bij woorden blijft, wij vragen om daden: spreek uit dat het gebruik van risicoprofielen bij overheidsinstanties verboden wordt!

CONCLUSIE

Lost deze wet en de verruiming van de ambtsinstructie dan daadwerkelijk een probleem op? Nee! In de afgelopen vierenhalf jaar zijn er 41 mensen onder de verantwoordelijkheid van de politie overleden en het openbaar ministerie heeft nul van de betrokken agenten voor de rechter gebracht. Waarom moet de rechtspositie van agenten dan verbeterd worden? En wat hebben mensen aan deze nieuwe wet: wordt hun rechtspositie ook versterkt? Nee!

Mensen van kleur zijn oververtegenwoordigd onder de 41 doden sinds 2016. In de afgelopen maanden kunnen we denken aan Abid Mahyouti en Tomy Holten. Daarnaast hebben mensen van kleur last van etnisch profileren. Regelmatig staande worden gehouden zonder dat er een strafbaar feit is gepleegd. Mensen van kleur zijn in Nederland bij voorbaat verdacht. Dat zie je bij de politie, de Koninklijke Marechaussee en bij de Belastingdienst. De nieuwe wet en de ambtsinstructie gaan de politie meer bevoegdheden en bij de gemeenschappen van kleur zullen de klappen het snelsts, het hardst en het vaakst vallen.

Iedereen moet zich zorgen maken over deze wet. Politiegeweld is geen licence to kill en mag dat ook niet worden.

Laatste Editie van De serie ZWART over nestbevuiling in de literatuur! KOMT ALLEN!

Laatste Editie van De serie ZWART over nestbevuiling in de literatuur! KOMT ALLEN!

Nestbevuilen is een Nederlandse traditie: rebelleren tegen ouders, opvoeding en omgeving bracht schrijvers als Maarten ’t Hart en Jan Wolkers groot succes. Het lijkt zelfs een pré als je serieus genomen wil worden als literair auteur, en hetzelfde geldt voor schrijvers met een andere of gemixte afkomst. Hoe meer ze zich afzetten tegen hun ‘niet-westerse’ opvoeding, hoe meer roem. Maar waarom? En kan het ook zonder?