Het boeit The Simpsons niet dat ze een racistisch karikatuur hebben

Komediant Hari Kondabolu maakte in 2017 een korte documentaire genaamd The Problem With Apu. Het draait om het bijpersonage Apu in de mateloos populaire Amerikaanse serie The Simpsons. In de documentaire bevraagt Kondabolu de nalatenschap van Apu, zeker als een van de weinige Zuid-Aziatische personages in het Amerikaanse televisie- en komedielandschap. Onlangs kwam The Simpsons met hun feedback op de kritiek.

In het fragment heeft Marge een boek waarvan ze houdt, maar waar racistische stereotypes in voorkomen, bewerkt zodat het kan voorlezen aan haar dochter Lisa. Lisa - het meest vooruitstrevende en sociaal kritische personage uit de serie - verzucht dat het boek geen nut meer heeft nu het helemaal niemand meer beledigt en 'politiek correct' is. 

Schrijfster Linda Holmes bekritiseert het fragment voor NPR. "Lisa wordt voor het karretje gespannen om te verkondigen dat vragen om betere representatie oneerlijk is voor makers van een serie. Het verzoek inwilligen zou 'politiek correct' zijn. Dat is spijtig, op z'n minst. [...] De makers stellen wat ze gehoord hebben gelijk aan wat gezegd werd. Dat er tot voor kort geen kritiek op Apu was, betekent niet dat Apu daarvoor niet beledigend was, of zoals zij zouden zeggen 'politiek incorrect'."

Holmes redeneert verder dat Kondabolu in zijn documentaire moeite nam om te spreken met Zuid-Aziatische artiesten over representatie en specifiek Apu. In de documentaire vertelt acteur Kal Penn dat hij The Simpsons niet kijkt vanwege Apu. Aziz Ansari herinnert zich uitgescholden te worden voor Apu. Acteur Maulik Pancholy was bang om een Indisch persoon tegen te komen omdat zijn vrienden anders hun Apu zouden nadoen. Het plot van Marge draait echter om de sociale obligatie om niet racistisch te lijken en negeert het menselijke aspect: het effect dat Apu heeft op Zuid-Aziatische mensen in Amerika. 

"Wat kunnen we doen?" vraagt Lisa terwijl ze naar een foto van Apu kijkt. "Sommige dingen zullen op den duur behandeld worden," zegt Marge. "Als ze überhaupt behandeld worden," sluit Lisa af, voor beide personages recht de camera in kijken. Holmes maakt hier uit op dat de makers van The Simpsons weinig tot geen haast hebben met het corrigeren van Apu. Ze hebben gehoord hoe ze mensen pijn doen en het boeit ze niets.

Lees Holmes gehele betoog op NPR.