Mulaka, een game buiten het Westerse perspectief

"Als iets in Mexico gemaakt is, denk je automatisch dat het van slechte kwaliteit is," zegt Edgar Serrano, 29, tijdens het PAX game panel. "Gebaseerd op dit idee laten makers uit Mexico hun 'roots' en omgeving achter. Je ziet geen games uit Mexico die er Mexicaans uitzien". Hoe anders is dat met Mulaka. Serrano ging recht tegen de V.S. centralisatie van de game-industrie in om een spel te creëren met de oorspronkelijke bewoners van Mexico: de Tarahumara.

"Mulaka is verre van een standaard Ubisoft titel. De voice-over is in het Raramuri - de taal van de Tarahumara - en de soundtrack bevat authentieke instrumenten. Zelfs de kleuren en stijl zijn gebaseerd op hun kunst," schrijft Alex Barasch voor Variety. Het bevestigt hoe anders Serrano en zijn team van zeven mensen, geen van allen met een diploma in game ontwikkeling omdat dat niet bestaat in Mexico, hun game benaderde. 

Allereerst was het een bewuste keuze om in het Mexicaanse Chihuahua te blijven - "iedereen verlaat Chihuahua" - en zo veel mogelijk van het budget daar rond te krijgen. Dat was nog niet makkelijk met een gefaalde Kickstarter campagne en een Mexicaanse cultuur die spelen nog steeds wegwuift als onzinnig. Desondanks lukte het Serrano zonder het spel te Amerikaniseren. 

Voor de ontwikkeling werkte ze intens samen met Tarahumaraanse ouderen en experts. Veel van de Tarahumara cultuur wordt enkel oraal doorgegeven. Visualisering van hun goden en monsters, zoals die in de game te zien zijn, was er dus niet. "Ze waren ontzettend enthousiast want in hun ogen worden ze verstoten en vergeten. Ze worden dagelijks gediscrimineerd en zagen zichzelf zelden afgebeeld als de helden zoals in dit verhaal," vertelt Serrano aan Variety.

Het laatste wat Serrano wil is de cultuur enkel uitbuiten en hij is dan ook toegewijd om hen financieel te vergoeden voor hun bijdrage. "We hebben alsnog veel van hun gebruikt," geeft hij toe. Een deel van de opbrengsten van de game gaan naar dep reservatie van het Sierra reservaat, waar enkelen van de Tarahumara wonen. "Ik heb plannen om hulporganisaties en hopelijk onze distributeurs te benaderen en kijken of ze het bedrag willen matchen." 

Uiteindelijk hoopt Serrano dat met het verhaal van Mulaka hij een nieuwe weg kan laten zien voor games. "Je kan geweldige dingen maken door inspiratie te halen uit je omgeving. Niet alles hoeft Amerika te zijn of Europa of Ubisoft." Hopelijk zegt iemand in de toekomst "'Nou de Malaka jongens hebben het ook gedaan en een oorspronkelijk volk geholpen: waarom kunnen wij het niet?' Games zijn een krachtig wapen. Hun impact gaat verder dan het beeldscherm."

Mulaka is nu te koop in Nederland voor grotere consoles. 

Lees het uitgebreide interview met ontwerper Edgar Serrano in Variety.