Fotograaf Yasin Osman ging naar Somalië als eerbetoon aan zijn grootmoeder

Yasin Osman is een 25-jarige Somalische Canadees die als onderdeel van de Love Army for Somalia een fotoreeks getiteld 'Dear Ayeeyo' (Lieve oma) maakte. Buzzfeed News sprak met hem over het persoonlijke project. 

Foto: Yasin Osman

"De reden dat ik het Dear Ayeeyo heb genoemd is letterlijk alleen maar om eerbetoon te brengen aan mijn grootmoeder" vertelt Osman aan Buzzfeed News. Nadat hij zijn oma vijftien jaar niet had gezien, moedigde zijn moeder aan om wat tijd met haar door te brengen. Osman had net zijn pols gebroken en moest tijd vrij nemen van zijn werk als leraar. Hij reisde naar Leicaster in het Verenigd Koninkrijk waar zijn grootmoeder woonde. "Ik vertelde haar dat ik wilde stoppen met mijn baan en een fotograaf wilde worden."

Zijn grootmoeder wees naar de televisie waar een journalist in Somalië te zien was. "Ik zal voor je bidden dat je succesvol wordt zolang je maar iets doet om terug te geven aan Somalië," zei ze. Osman vertelt dat hij enige twijfel had op dat moment. "Ik dacht niet dat ik naar Somalië zou gaan maar ik keek naar haar en dacht 'ik ga mijn best doen'." Zijn oma stierf anderhalve week later. 

Zonder een idee te hebben hoe hij het zou aanpakken, stopte Osman met zijn werk. Al snel stuitte hij op een GoFundMe campagne genaamd Love for Somalia. "Ik dacht: 'hoe kan ik hier bij betrokken zijn?'." Hij stuurde wat foto's op en voor hij het wist mocht hij naar Somalië om daar zijn fotografie project uit te oefenen. "Ik zat in het vliegtuig en wist dat dit echt alleen was omdat mijn oma voor me gebeden had. Dat is waarom ik onderweg was." 

In Somalië fotografeerde Osman verschillende mensen, waaronder een klein kind, een oudere vrouw en een moeder en haar kind. Het heeft een speciale lading voor Osman omdat hij als kind van de diaspora vaak hoort dat hij zich niet thuis zou voelen in het land waar zijn familie vandaan kwam. Het tegenovergestelde is waar, zegt hij. "De Somalische mensen die ik fotografeerde, waren zo verwelkomend. Ik wilde Somalische mensen fotograferen zoals we zijn: gelukkig, glimlachend en mooi." 

Lees het volledige interview met Osman op Buzzfeed News.