Het gevaar van de YouTube auto-play

Wie kent het niet? De draaikolk van YouTube video's waar je je tegen wil en dank in bevindt als je even één video gaat kijken. Al snel begint de volgende video, met vergelijkbaar content. Daarnaast staan nog meer aangeraden video's. Voor je het weet is het half 3 's nachts en ben je overtuigd dat het monster van Loch Ness nog leeft in de grachten van Utrecht.

Het klinkt overdreven, maar YouTube heeft zo'n miljoenen gebruikers. Google verdient geld door de aandacht zo lang mogelijk vast te houden (om zoveel mogelijk reclames af te spelen). Hoe doen ze dat? Voormalig medewerker Guillaume Chaslot is kritisch op de algoritmes van YouTube. In een onderzoek met The Washington Post wijst Chaslot uit dat YouTube extreem rechtse en linkse video's aanbiedt als gebruikers uit zichzelf "mainstream" video's kijken. Oftewel: hoe meer video's je kijkt, hoe extremer de content. Zeynep Tufekci schrijft voor The New York Times dit fenomeen en diens significante gevaren voor de samenleving uit. 

YouTube, the Great Radicalizer

Youtube-Icon_icon-icons.com_52898.png