De must-see evenementen in het teken van Internationale VrouwenDag

Internationale Vrouwendag is hieeeerr!! Dat betekent een week vol feministische evenementen, noodzakelijke gesprekken en de verdiende heling. Waar kan je allemaal terecht voor je emancipatie-fix? Dipsaus heeft, dankzij onze bff en twitter-icoon Arzu Aslan, een mooi overzicht van de places to be deze week!

Internationale Vrouwendag demonstratie: solidariteit met vrouwen wereldwijd!

Wanneer? Donderdag 8 maart, 17.30
Waar? De Dam, Amsterdam
Toegang? Gratis. Doneren kan: NL56ASNB0707802946 t.n.v. J.C.A. Possel e/o N.I. Skoraia

Internationale Vrouwendag begint het goed met de demonstratie zoals deze wereldwijd gehouden worden voor een bevrijde vrouw in een bevrijde maatschappij. Het is een uiting van internationale verbondenheid van vrouwen. Ook in Nederland staan we op tegen onderdrukking van vrouwen, vrouwenhandel, geweld en onderdrukking op basis van geloof en overleefde tradities. Sluit af met een feestelijke bijeenkomst om 19.30 in Café Belcampo!  

Let’s Talk About Sex

Wanneer? Donderdag 8 maart, 20.00
Waar? Tivoli Vredenburg, Utrecht
Toegang? € 10,00

Zoals aangekondigd, viert Dipsaus Internationale Vrouwendag samen met Mama Cash in TivoliVredenburg! Onder andere Dipsaus faves Nancy Jouwe, Olave Basabose, Rowan Blijd en Ibtissam Abaâziz schuiven aan om te praten over de ‘politics of seks’. Jij kan er bij zijn!

Maruf Messages: Gendered Islamophobia 2.0

Wanneer? Vrijdag 9 maart, 19.00
Waar? Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam
Toegang? Gratis

In navolging van vorig jaar gaat Stichting Maruf verder met het gesprek over de demonisering van Moslims door media en de staat. Met name over hoe dit specifiek vrouwen, trans vrouwen en gender non-binaire/niet-conformerende mensen treft. In dit droompanel zitten Fatima Elatik, Esma Alariachi, Ibtissam Abaâziz, Arzu Aslan, Samira Fikri en Dounia Jari. 

We Are Family

Wanneer? Zaterdag 10 maart, 14.00
Waar? Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34, Amsterdam
Toegang? Gratis

Daughters of Ivory geeft samen met onder andere Stichting Maruf een workshop in het teken van Sister Outsider. Sister Outsider was een zwarte literaire lesbische club, die zichzelf organiseerde in de jaren '80 ( '84 -'86). Deze groep bestond uit, Tania Leon (may she rest in power), Tieneke SumterGloria Wekker en Joice Spies. Zij organiseerde verschillende thema avonden, en hebben zelfs 2x Audre Lorde (& bell hooks) op bezoek gehad! Daughters of Ivory gaat in gesprek met Tieneke Sumter over haar tijd in Sister Outsider. Wie waren deze vrouwen? Hoe was deze tijd? Wat kunnen 'we' hiervan leren? Wat zijn onze roots als het gaat om zwarte queer emancipatie? Het belooft een leerzame middag te worden.

Women in the Hirak

Wanneer? Zondag 11 maart, 12.00
Waar? Studio/K, Timorplein 62, Amsterdam
Toegang? Gratis

De Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland organiseert een gesprek over de situatie in het Rif en andere delen van Marokko. Vrouwen stonden aan de grondslag van deze beweging, ook wel ‘Hirak achaabi’ genoemd. Een jaar na de grote vrouwenmars in Al Hoceima reflecteren sprekers Lina charif, Warda el Ajjouri en Farida Houdoe op de huidige status van de vrouwenbeweging in de ‘Hirak’. Wat zijn hun doelen? Hoe kunnen we vanuit Nederland hen ondersteunen? Een veelbelovende ontplooien van internationaal activisme.

Weet jij nog een must-see evenement deze week? Laat het ons weten via redactie@dipsaus.org!