Inspirerende talks bij het Opera Forward Festival

Deze week presenteert de Nationale Opera het Opera Forward Festival en mensen van kleur gaan er SHINEN! Kan opera woke worden? Bekijk het programma van het festival hier onder. De dagtickets zijn gratis!

pumeza-matshikiza-2-1500x1052.jpg

Keynote: Pumeza Matshikiza
15 maart, 17.30-18.15

Opgegroeid in Zuid-Afrika en zonder formele muzikale scholing werd Matshikiza toegelaten tot de University of Cape Town College of Music. Een componist merkte haar sopraan op en regelde een auditie bij Royal College of Music in Londen. Sindsdien speelt ze in verschillende opera's en heeft ze twee albums uit, de laatste is Arias uit 2016. In deze keynote op 15 maart spreekt Matshikiza over de structurele ongelijkheid en de brug tussen samenleving en kunst. 

Keynote: Bill T. Jones
16 maart, 17.30-19.00

De Amerikaanse Jones won in 2007 een Tony Award voor zijn choreografie in Spring Awakening. De regie en choreografie van de musical Fela! over de Nigeriaanse muzikant en activist Fela Anikulapo-Kuti leverde hem zijn tweede Tony op. Nu regisseert hij de hybride opera We Shall Not Be Moved over de geschiedenis van raciale ongelijkheid in de V.S. In deze talk spreekt hij over het onderwerp van de opera, de organisatie MOVE uit 1985 en hoe hun werk vertaalt naar het nu.

Keynote: Pankaj Mishra
17 maart, 17.30-18.15

De essayist, journalist en schrijver Pankaj Mishra groeide op in Noord-India. Hij schreef van The India Magazine tot The New Yorker en behandelde in zijn boeken de globalisering van ruraal India en het Boeddhisme in de moderne tijd. In deze keynote spreekt Mishra over dekolonisatie van kunst en kennis en hoe dit bewerkstelligt kan worden. 

Het OFF is te bezoeken bij de Nationale Opera & Ballet aan de Amstel 3, Amsterdam.

Schrijver Pankaj Mishra

Schrijver Pankaj Mishra