Drie Surinaams-Nederlandse kunstenaars naar Biënnale in Venetië

Het kunstfestival Biënnale van Venetië vertoont al sinds 1895 elke twee jaar kunstpaviljoens uit verschillende landen. Dit jaar zendt Nederland het werk van drie Surinaams-Nederlandse kunstenaars, Stanley Brouwn, Remy Jungerman en Iris Kensmil, in om tentoon gesteld te worden.

Brouwn, die vorig jaar overleed, maakte een houten sculptuur die gemeten werden naar zijn eigen lichaam. In Venetië zal een zo'n sculptuur getoond worden die gemeten is naar een Venetiaanse lengtemaat. Jungerman liet zich inspireren door Winti-rituelen en maakte een tafel die ook fungeert als altaar, om in gesprek te gaan met voorouders. Kenmil maakte portretten van zwarte activisten als kritische noot op de eenzijdige geschiedenis die we allen kennen. Voor haar presentatie werkt ze samen met The Black Archives.

De Biënnale in Venetië is van 11 mei tot 24 november te zien. Lees meer op NRC.