Marokkaans Nederlandse slachtoffers van zinloos geweld worden als dader gezien

In een zeer korte tijd zijn we opgeschrikt door twee gevallen van zinloos geweld waarbij Marokkaanse Nederlanders jongemannen het slachtoffer waren

Door Ibtissam Abaâziz

Eind november werd de 19-jarige Ayman Mouyah doodgeschoten in zijn eigen buurt. Meteen werd er gesproken van een mogelijke afrekening in het criminele circuit. Uiteindelijk bleek dat Tim S., een witte buurtgenoot, de dader was. Toch blijven kranten suggereren dat het dat iets te maken had met criminaliteit. Als het gaat om Ayman, wordt er geschreven dat het ging om een vergismoord. 

Recentelijk werd de 17-jarige Mohammed Bouckikhi ook het slachtoffer van zinloos geweld. Voor zover ik weet, weten we nog niet veel over de daders en het motief van de daders.

Dus onthoud: twee Marokkaanse Nederlandse jongemannen die het slachtoffer zijn van zinloos geweld...waarbij in een geval de dader een witte man is en in het andere geval daders onbekend.

Maar wat zien we? Stukken die geschreven worden n.a.v. deze twee gevallen en die vooral vertrekken vanuit het dadersperspectief van Marokkaanse Nederlandse jongemannen. Daarbij doel ik op de column van Benali (tenenkrommend!) en de column van Samira El Kandoussi (daar ga ik al helemaal geen woorden aan vuil maken).

Benali maakt het al helemaal te bont door te suggereren dat veel jongens die verleid worden door criminaliteit, 'verstandelijk beperkt' zijn. Hij weet dondersgoed dat hij het kan maken om zoiets te roepen, omdat dankzij FvD het biologisch determinisme haar intrede weer doet. 

En dan heb ik het niet over het kassagerinkel dat ik ook hoor. Individuen en organisaties die er meteen op springen om een slaatje eruit te slaan en alles op een hoop gooien wat betreft oorzaken, factoren en problematiek. 

Twee Marokkaanse Nederlandse jongemannen die het slachtoffer zijn geworden van zinloos geweld, maar het gaat vooral over Marokkaanse Nederlandse jongemannen als daders. 
Blijkbaar zijn we -de 'Marokkaanse gemeenschap' (ik vind niet dat er zoiets bestaat als de Marokkaanse gemeenschap)- zo goed geïntegreerd dat we zelf moeite hebben om Marokkaanse jongemannen als slachtoffer te zien....ook al zijn ze letterlijk het slachtoffer. We zijn eraan gewend om Marokkaanse Nederlandse jongemannen als daders te zien.

IBTISSAM ABAÂZIZ is socioloog en oprichter van Stichting Meld Islamofobie.