'Westerlingen verlangen iets van de Afrikaanse filosofie dat ze kunnen toepassen op hun eigen leven'

Filosoof Grâce Ndjako wordt geïnterviewd door De Kanttekening over de opmars van Afrikaanse filosofie in Europa. In een fascinerend, uitgebreid gesprek vertelt Ndjako over de impact van kolonialisme op denkwijze en cultuur in Afrika, haar eigen connectie met Congo en grote denkers als Oluwole, Oyewumi en Ramose.

'Westerlingen verlangen iets van de Afrikaanse filosofie dat ze kunnen toepassen in hun eigen leven. Wijze inzichten die helpen om het eigen leven comfortabeler te maken of een nieuwe dimensie te geven. Dat is oppervlakkig en op een bepaalde manier koloniaal. De serieuze leer wordt eruit gehaald, een kant-en-klaar-recept voor iedereen die wil ontsnappen uit het dagelijks bestaan.' 

Lees het volledige interview met Ndjako op De Kanttekening:

'Ze wilden een wijze exotische vrouw, geen intellectueel'