Hoe ging het met de tien Biafraanse kinderen die naar Nederland kwamen?

Wie kent de uitspraken niet? "Eet je bord leeg, denk aan de arme kindertjes in Biafra!", "Je hebt geen honger, je hebt zin. Kindertjes in Afrika hebben honger!" of de term "Biafra buikje". Ze ontstonden toen eind jaren '60 de hongersnood uitbrak in de Nigeriaanse provincie Biafra, nadat de overheid al het vervoer naar de regio blokkeerde. 

Nu komt er een boek uit, Goede Bedoelingen, dat de nasleep van de crisis in Nederland volgt. Nederlanders, die via de televisie voor het eerst een dergelijke hongersnood te zien kregen, waren zo ontzet dat ze wel iets moésten doen. Tien kinderen werden naar Nederland gebracht. Journalist Marie Louise Schipper sprak er zeven van, onder andere Sherry Jea. Ze werd geadopteerd en overleefde, in tegenstelling tot enkele andere kinderen, het getouwtrek van organisaties. Ze vindt dat excuses op zijn plaats zijn. "Zodat erkend wordt dat dingen goed fout zijn gegaan." Lees het verhaal en bekijk de video van Nieuwsuur op de NOS.

"Geen enkele organisatie nam verantwoordelijkheid voor de Biafra-kinderen"