Zwart zijn in Berlijn

Voor velen van ons was de overwinning van AfD bij de recente Duitse verkiezingen geen verrassing. Het is slechts een manifestatie van het neo-Nazisme dat al jaren onzichtbaar suddert. Zo ook voor Jennifer Neal, een Amerikaanse schrijfster voor Handelsblatt.

In Being Black in Berlin schrijft Neal over de incidenten die ze meemaakte in haar eigen flat, van uitgescholden worden door buren, tot urine over haar voordeur en de politie die weinig doet. Neal trekt haar ervaringen breder naar het structurele en geïnstitutionaliseerde racisme dat plaatsvindt in het land dat zich voorhoudt geleerd te hebben van de Tweede Wereldoorlog. Een aangrijpend én inzichtelijk verhaal over neo-Nazisme in het Duitsland van nu.

Being Black in Berlin

Een bord dat Neal ophing nadat iemand over haar voordeur heen plaste: "Zou jij in je eigen huis plassen?" Iemand maakte er: "Kom binnen en pis" van. Photo Credit: Jennifer Neal.

Een bord dat Neal ophing nadat iemand over haar voordeur heen plaste: "Zou jij in je eigen huis plassen?" Iemand maakte er: "Kom binnen en pis" van. Photo Credit: Jennifer Neal.

Een vriendin van Neal, Lesa Moné filmde een neo-Nazi mars in Berlijn. Bekijk hier de beelden.