Anousha Nzume, Clarice Gargard, Georgina Verbaan e.v.a. op de foto voor #ZwartePietIsRacisme

Ruim 200 BN'ers gingen afgelopen weekend op de foto met een t-shirt met de welbekende tekst "Zwarte Piet is racisme" ter steunbetuiging van de anti-Zwarte Piet beweging die het afgelopen weken flink te verduren kreeg. Naast de wegblokkade richting Dokkum, zette NCTV de vredige actiegroep Kick-Out Zwarte Piet op de lijst voor terreurdreiging. Tevens stormde extreem rechtse pro-Pieten demonstranten een basisschool in Utrecht binnen en bezochten Sylvana Simons op haar woonadres. Maar er was ook hoop: een succesvolle tegenactie werd in Rotterdam georganiseerd waar een groot spandoek met dezelfde tekst over de Erasmusbrug hing.

De foto actie is opgezet door Zoë Bab en Jasper Abels die met de teksten en t-shirts verwezen naar hoe Quinsy Gario en Jerry Afriyie het statement op de kaart zette in 2011. Met dergelijke t-shirts protesteerde zij bij de intocht van Sinterklaas, wat uitliep tot een hardhandige arrestatie. Daarvoor droeg Bel Parnell-Berry als eerste een dergelijke t-shirt, liet Gario op Twitter weten. Onder andere onze eigen Anousha Nzume, NRC-columniste Clarice Gargard en schrijfster en actrice George Verbaan gingen nu op de foto om #ZwartePietIsRacisme te steunen.

Voor meer informatie over waarom Zwarte Piet racisme is, bekijk het lespakket van Afriyie's organisatie Nederland Wordt Beter

Lespakket: De geschiedenis van Zwarte Piet