Het Kick Out Zwarte Piet Congres in Den Haag

In aflevering 45 vertelt Mariam voor het eerst in haar eigen woorden over het racistisch geweld tijdens het Kick Out Zwarte Piet (KOZP) congres in Den Haag.  Hieronder geeft zij een openhartig en uitgebreid verslag. 

“Bel de politie.” zegt Mitchell Esajas tegen mij.

“Wat is het nummer?” 

“112” antwoordt Mitchell.

Ik schaam me er een maand later nog steeds een beetje voor dat ik op dat moment niet wist dat ik 112 moest bellen. Uiteindelijk lukte het mij met trillende vingers 112 te bellen, maar ik hing al snel op; de politie was er namelijk al.

Op 8 november werd in Den Haag een landelijk congres van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gehouden in Den Haag, die werd aangekondigd via social media. Het idee achter het congres was om bewustwording te creëren over de strijd tegen zwarte piet in de derde grootste stad van Nederland. Mensen die het congres wilden bijwonen, moesten zich aanmelden via email en kregen pas op de dag zelf de locatie doorgestuurd. KOZP wist al bij voorbaat dat Den Haag een vijandige stad is. Pro-pieters hadden ons vorig jaar omsingeld, waardoor het onmogelijk was om naar onze demonstratieplek te gaan. Dit jaar ontving KOZP Den Haag bedreigingen, nadat we een brief hadden gestuurd naar sponsoren van de intocht. Er vond een onaangemelde vigilante demonstratie plaats in Scheveningen met meer dan 300 pro-Pieters die met vuurwerk gooiden en nazigroeten deden. Natuurlijk was er heisa over dat ik dit deelde op twitter, maar niet dat er honderden gemaskerde witte mannen die racistische en White Power-leuzen riepen.

Stilte voor de storm
We waren op onze hoede, maar ook juíst door al dat geweld richting KOZP vanuit Den Haag, wilden we het congres in Den Haag houden. Ik vond het best spannend. Ik was constant in contact met Fatima Faid, die ook actief is in KOZP en die raadslid is voor de Haagse Stadspartij. Een partij waar ik ook werkzaam ben. Ik kom aan bij de Samenscholing, een oud schoolpand dat jaren geleden is gekraakt. Ik denk er zelfs aan om mijn lichtjes van mijn fiets te halen - stel dat die gestolen worden. Ik loop naar binnen en merk dat er een gemoedelijke sfeer heerst. Ik zie Fatima Faid die gezellig aan het kletsen is zoals altijd en het stelt me gerust. 

Een deel van het team KOZP is binnen, Mitchell en Jessy lopen hartelijk groetend binnen. So far so good, toch? “Welkom in Den Haag, Jessy,” zeg ik toch maar en geef haar een knuffel. “Agga is fucked up, man,” zegt ze.. 

We zijn bezig met de voorbereidingen. Het is koud in de zaal, maar het voelt veilig. Bekende gezichten, mensen van de Samenscholing die de boel in de gaten houden, ik zie posters met de tekst “Fuck Facism” en “Geen mens is illegaal”. I am good

Een ongewenste samenscholing
We beginnen. In het panel zitten Fatima Faid en Levi Ommen, van KOZP Den Haag en Afro Student Association en ik. Tien minuten later zien we de mensen van de Samenscholing hard rennen. Deuren moeten dicht. Ze rennen de zaal uit naar de aula. Ik hoor glas breken.

Ik heb de microfoon nog vast en zeg “oh shit”. Mitchell en Levi proberen mensen te kalmeren. Mitchell loopt ook naar de aula en komt terug. “Bel de politie,” zegt hij tegen mij. Fatima is al van het podium af en ik blijf op het podium met Levi. Ik pak haar arm vast. Ik zal haar arm nog vaker vastpakken, want ze oogt kalm. Ze spreekt de mensen toe om kalm te blijven en de politie is er. Het komt goed, vertel ik mezelf.. 

Er heerst ongeloof, paniek. We ruiken rook, we zien glas overal liggen. Mensen houden elkaar vast, appen, bellen en blijven dicht bij elkaar staan. Ik kom eindelijk in beweging. Ik zoek Jessy, Mitchell en ga naar de schade kijken. Aan het begin van de avond stonden Jessy en Elvin van KOZP buiten bij de deur de namen te controleren van mensen die naar binnen wilden. Een vreemd uitziende witte man die schichtig om zich heen keek, wilde naar binnen, maar stond niet op de lijst. Hij begon te schelden en toen zagen Jessy en Elvin honderden gemaskerde witte boze mannen op hun aflopen. Gelukkig konden ze snel naar binnen vluchten. 

De gevaarlijke tweets
Later op de avond zie ik de tweet van John van Zweden. Dat is een man uit Den Haag die rechts-extremistische ideeën heeft, en op de lijst heeft gestaan voor Groep De Mos/Hart voor Den Haag. Je weet wel, de partij met de twee wethouders die nu verdacht worden van corruptie. John van Zweden noemt zichzelf ook vaak de rechterhand van Richard de Mos.

John Van Zweden heeft namelijk zijn 19k volgers de locatie doorgegeven van ons congres en de instructie gegeven aan Scheveningers om ons eens gastvrijheid te laten zien. 

Om 20:00 uur, wanneer wij aangevallen werden, tweette hij dat ‘ie trots is op Scheveningers. Beide tweets heeft hij snel verwijderd, maar we hebben de screenshots.

KOZP heeft overigens aangifte tegen John van Zweden gedaan voor opruiing met zijn tweets.

Ik kan mijn sleutel niet vinden. Iemand vraagt me of ik misschien mijn sleutel in het slot heb gelaten. At that point wist ik niet eens of mijn fiets het had overleefd. Ik loop naar mijn fiets, die daar als een van de weinige nog in tact staat, met mijn sleutels er nog in. Mitchell’s auto is daarentegen helemaal vernield. 

De dagen na de aanval voelen nog onwerkelijk; is een besloten vergadering echt aangevallen? Fatima Faid vraagt een spoeddebat aan. Moedig vertellen de insprekers de commissieleden en de burgemeester om het geweld tegen KOZP te veroordelen en vertellen geëmotioneerd wat de aanval met hen deed. 

In de raadszaal leek de aanval op onze congres geen prioriteiten te hebben. Een raadslid van Groep De Mos had echter wel een stapeltje uitgeprinte tweets van mij klaar. Want ja, we zijn allemaal tegen geweld, maar hij wilde het toch echt hebben over wat die fractiemedewerker had getweet over de mensen in Scheveningen. In de raadszaal werd ook de aanval  geopend tegen Fatima Faid. Want, jeetje, een raadslid die ook activistisch is dat zou niet mogen. Uitgerekend iemand van Groep de Mos begon over belangenverstrengeling... 

De krant die niet genoemd mag worden
Ook in de AD Haagse Courant lijkt de focus meer te liggen op mijn tweet, dan op 300 honderd mensen in Scheveningen die zich gesterkt voelen om de demonstratie voor racisme niet eens  te melden bij de politie zoals verplicht.. In alle kranten wordt er overigens ontkend dat er sieg-heil-gebaren werden gemaakt. Ik vind dat heel knap.

De wanhoop waarmee de redactie van het AD probeert de kranten te vullen en te stoken is bijna lachwekkend. In de lokale krant Den Haag Centraal stond een groot interview met mij. Het werd een mooi interview waarin de interviewer ontzettend zijn best heeft gedaan om een evenwichtig beeld te scheppen. In de nieuwsbrief van mijn partij werd dit interview gedeeld. De nieuwsbrief kwam ook terecht op de redactie van het AD en zij besloten dit te melden met de kop `Pietenprotest wél uit naam van HSP`. De focus op de zogenaamd belangenverstrengeling tussen KOZP en HSP blijkt bijna een obsessie te worden, want er zou sprake zijn van, hou je stoel even vast, belangenverstrengelingen!  Juist in de stad waarin de wethouders van de grootste partij Groep de Mos verdachten zijn van corruptie.

De dag van de demonstratie
Het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen in de dagen na de aanslag zich hadden aangemeld voor onze demonstratie in Den Haag. Onze teller stond al snel op 1000 mensen. We hebben meerdere gesprekken met de politie gevoerd. Konden we met meer dan 900 demonstranten langs de intocht staan? Het was namelijk al duidelijk dat de extreemrechtse groepen in Den Haag gingen mobiliseren om een tegendemonstratie te houden op dezelfde dag. Het was geen gemakkelijke beslissing; het doel van demonstreren is om zo zichtbaar mogelijk te staan waar je voor of tegen bent. Maar om met ruim 1000 man langs een intocht te staan, leek voor de politie een onmogelijk opgave. We kozen uiteindelijk voor veiligheid. 

Op zaterdag 17 november, de dag van de demonstratie tegen een racistisch intocht in de stad van “Vrede en Recht”,  moest ik vroeg op de locatie zijn en zag ik al ontzettend veel politie rondlopen. Desondanks dacht ik dat we na vijftien minuten zouden worden aangevallen. Rond 13:00 uur begonnen de mensen binnen te stromen. Ze konden snel van Den Haag CS naar Koekamp komen en werden gelijk door onze ordedienst opgevangen. (Even een shoutout naar onze geweldige ordedienst  die mensen verwelkomden, hartelijk waren en ontzettend alert!) Mensen schrokken van alle aanwezige politiemacht, maar voelden zich veilig. Ik denk dat heel het Haagse korps bij onze demo aanwezig was. Kort daarna hoorde ik dat hooligans ons hadden omsingeld. Ik liep het podium op en begon kalm de tekst van mijn blaadje met veiligheidsmededelingen voor te lezen. Ik zag uit de verte een groep naar ons toe lopen, en dacht: “ah het is zover”. Tot ik ze hoorde roepen “weg met zwarte piet”. Ik zag Mitchell gevolgd door nog honderd mensen die allemaal “Weg met zwarte piet.” riepen.

Ik typ dit nu en ik moet mijn tranen bedwingen. Ik was zo bang, zo ontzettend bang dat de mensen die we opgeroepen hadden om te komen gewond zouden raken. Ik was zo boos op alle racisme en bedreigingen die we moesten incasseren. 

"Weg met Zwarte Piet"

"Zwarte Piet kan niet"

De groep sloot zich aan. Ik ging verder en ik riep dat ik me niet liet intimideren, dat we door zouden gaan en dat we desnoods zouden terugkomen. Mijn stem was inmiddels gebroken, maar ik kreeg er nog uit dat mijn kinderen nooit Zwarte Piet genoemd zouden worden. Fatima Faid zag me breken en kwam me vasthouden. 

De demo verliep goed, er waren diverse sprekers: Asha ten Broeke, Levi Ommen en Mitchell Esajas, en er waren performances van Mad Rev, Amartey, Zaïre Krieger, Lisette Ma Neza en Mc Lost. De sfeer was gemoedelijk, het enthousiasme groot en de boodschap duidelijk: Zwarte Piet is Racisme. 

Na afloop werden we naar CS begeleid en ging ik met de taxi naar huis. Opgelucht. De berichtjes stromen in, mensen zijn veilig thuisgekomen.. 

We gaan strijdbaar door
Er is altijd racisme, elke dag en overal. Nu  november voorbij is en 5 december is geweest, bestaat racisme nog steeds in Nederland. Er is in de Haagse raad met veel duwen en trekken een motie aangenomen om in 2020 geen zwarte piet te hebben tijdens de intocht. Maar hoe zit het met bibliotheken, zwembaden etcetera? De gesprekken gaan beginnen en het eerste contact met de organisator van de intocht is gelegd. 

We gaan de komende maanden ervoor zorgen dat Den Haag zwarte piet vrij wordt. We gaan achter de schermen door; strijdbaar. Ik wil afsluiten met een speciale shoutout naar alle KOZP-ers overal in het land, sommige ken ik alleen van WhatsApp en sommigen heb ik kunnen omhelzen. De strijd gaat door, nu achter de schermen voor een zwarte piet vrije Nederland.