Wat zijn Dipsaus Exclusives?

Within commodity culture, ethnicity becomes spice, seasoning that can liven up the dull dish that is mainstream white culture
— bell hooks, 1992

Welkom bij Dipsaus Exclusives,

Een nieuw platform voor artikelen, opinies en poezië door en voor iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Diverse stemmen vertellen vanuit hun eigen perspectief met nadruk op vrouwen, queer, trans- en non-binaire schrijvers, als antwoord op de witte cis heteronormatieve mannelijke cultuur van het Nederlandse medialandschap.

Dipsaus Exclusives is allereerst een intersectioneel platform. Het gaat uit van het kruispuntdenken dat ontworpen is door professor Kimberlé Crenshaw om duiding te geven aan de specifieke onderdrukking van zwarte vrouwen. “Als je geen naam voor het probleem hebt, kan je het ook niet oplossen,” legt Kimberlé Crenshaw in haar TEDtalk vorig jaar uit. Dipsaus Exclusives onderschrijft Crenshaws noodzaak van het probleem benoemen. Mensen van kleur, met name vrouwen van kleur, verdienen een podia om ervaringen, meningen en kennis te delen op onze eigen manier.

Exclusives gaat daarom de diepte in. Als we actualiteiten behandelen, doen we dat vanuit een authentieke invalshoek met ruimte voor verdieping. Met verslagen, boekbesprekingen en interviews bieden we een kritische noot op wat door traditionele media over het hoofd gezien wordt. Daarnaast is er ook ruimte voor films en TV, mode en lifestyle. Oftewel: alles wat ons bezig houdt in al haar complexiteit en diversiteit. Niet om de kruiden te zijn op iemands anders gerecht, maar voor onze eigen verfijnde smaak. 

Manju Reijmer
Eindredacteur Dispaus Exclusives,

Wil je een schrijfpitch indienen voor Dipsaus? Lees hier hoe!

An artist is a sort of emotional or spiritual historian. His role is to make you realize the doom and glory of knowing who you are and what you are. He has to tell, because nobody else can tell, what it is like to be alive
— James Baldwin, 1963