Listen

ROMANA VREDE: GRANDE DAME VAN HET TONEEL

Een ster van ‘het grote toneel’ is bij ons in de studio en het is niemand minder dan grande dame Romana Vrede. Actrice bij het Nationale Theater en winnaar van de Theo d’Or prijs voor haar rol in het stuk Race van David Mamet.

We praten o.a. over haar jeugd in Rotterdam Zuid en haar G.E.W.E.L.D.I.G.E. moeder, de eerste vrouwelijke Afro-Surinaams Nederlandse trambestuurder van Roffa en liefhebber van sambal🌶.  Romana vertelt ook over haar tijd op de toneelschool in Arnhem, haar eerste ‘roots’ reis terug naar Su en rapt mee op SBMG's Vier x duurderrrrrrrrrr.

Verder onze gezamenlijke #Shoutout: Reni Eddo-Lodge: journalist, activist en schrijver van het boek Why I’m No Longer Talking To White People About Race. We hebben een topavond gehad met haar n.a.v. De Nacht van de Geschiedenis in het Rijks en daarna...

Onze #Burn gaat naar de Poortwachters van het Patriarchaat zoals Trouw journalist Seada Nourhussen het goed verwoordde.

Homegurl Mariam was bij de verjaardag een van onze favoriete Dipsaus neefjes ter wereld! Happy Happy!

Luister naar aflevering 17!

Links naar de besproken onderwerpen

DIPSAUS EXCLUSIVES

Dipsaus Exclusives zijn je de leukste, meest boeiende stukken van eigen bodem. Lees, kijk en luister. Dipsaus has got you covered!

aaron-mello-142044.jpg

GELDT #METOO OOK VOOR SEKSWERKERS?

Bij Dipsaus zien we het als een eer om vrouwen uit verschillende gemarginaliseerde groepen een podium te geven. In #5 'paidsexcast' spraken we met een feministische en activistische sekswerker nadat we in #3 'lets talk about sexworkers' letterlijk over- en niet met sekswerkers hadden gesproken. Auw, maar van deze fout hebben we geleerd. Met trots presenteren we deze #dipsausexclusive waarin Carmen, een ex-sekswerker en hulpverlener haar perspectief deelt over de beweging #metoo de betekenis daarvan voor sekswerkers en het recht om je werk in vrijheid en veiligheid te kunnen uitvoeren. 

nergensland-femke-halsema-2.jpg

FEMKE HALSEMA'S BURDEN: DE TYRANNIE VAN DE MIDDELMAAT

Olave Basabose las Femke Halsema's Nergensland: nieuw licht op migratie in één adem uit en bespreekt kritisch haar bevindingen. "Beste Halsema, hoe weet u zo zeker weet dat nieuwkomers dreigen 'onze open samenleving, te beschadigen?'"

WhatsApp+Image+2016-12-27+at+23.49.28.jpeg

50 TINTEN BRUIN

“Vuile, vieze Afrikaan!" Ik beet op mijn lip. Ik had nu al spijt dat ik me weer had laten overhalen om op het schoolpleintje te komen hangen van mijn nieuwe basisschool.  Een post van Hélène Christelle Munganyende

Witte+onschuld+pre-sale.jpg

Dipsaus Pre-Sale

Bestel het boek rechtstreeks bij Uitgeverij AUP en ontvang het boek direct thuis. Je betaalt géén verzendkosten. Voer bij het afrekenen de actiecode 'Dipsaus' in.