Wat zijn Dipsaus Exclusives?

Within commodity culture, ethnicity becomes spice, seasoning that can liven up the dull dish that is mainstream white culture
— bell hooks, 1992

Welkom bij Dipsaus Exclusives,

Een nieuw platform voor artikelen, opinies en poezië door mensen van kleur voor mensen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Op dit platform klinken de stemmen van mensen van kleur als antwoord op de witte heteronormatieve mannelijke cultuur van het Nederlandse medialandschap.

Dipsaus is allereerst een intersectioneel platform. Het gaat uit van het kruispuntdenken dat ontworpen is door professor Kimberlé Crenshaw om duiding te geven aan de specifieke onderdrukking van zwarte vrouwen.

“Als je geen naam voor het probleem hebt, kan je het ook niet oplossen,” legt Kimberlé Crenshaw in haar TEDtalk vorig jaar uit. Dipsaus onderschrijft Crenshaws noodzaak van het probleem benoemen. Mensen van kleur, met name vrouwen van kleur, verdienen een podia om ervaringen, meningen en kennis te delen op onze eigen manier.

Daarbij is er nog veel meer op Dipsaus te beleven. Haartips, muziekplaylists, mode en film en TV, het komt allemaal langs. Dit is een nieuwe website, speciaal voor en door het perspectief van mensen van kleur met nadruk op vrouwen, queer, trans- en non-binaire schrijvers. Niet om de kruiden te zijn op iemands anders gerecht, maar voor onze eigen verfijnde smaak. Dit is Dipsaus.

Manju Reijmer
Eindredacteur Dispaus,

Wil je een schrijfpitch indienen voor Dipsaus? Lees hier hoe!

An artist is a sort of emotional or spiritual historian. His role is to make you realize the doom and glory of knowing who you are and what you are. He has to tell, because nobody else can tell, what it is like to be alive
— James Baldwin, 1963